Trust & relax box  

Een doos gevuld met rustgevende oefeningen.

De ‘Trust & relax box’ is een uitvinding van Tilly Vandevyvere. De box is bedoeld als middel om kinderen tijdens en na bepaalde lessen te laten ontspannen en tot rust te laten komen. De oefeningen helpen tevens het vertrouwen te stimuleren bij elkaar. Uiteraard kan deze box ook in andere contexten dan de klas worden ingezet. 

Er zijn verschillende soorten oefeningen in de doos terug te vinden: 

 • Yoga
 • Massage
 • Mindfulness/meditatie
 • Vertrouwen

Hoe gebruik je het? 

 1. Wanneer een leerling het gevoel heeft dat hij/zij zich minder goed kan concentreren, hij/zij heeft stress, hij/zij vindt dat de drukte in de klas te veel is… dan hangt deze leerling het relaxmannetje aan het bord omhoog.
 2. De leerkracht legt de les stil of voorziet op het einde van de les een tiental minuten om een vertrouwensoefening of ontspannende oefening uit te voeren.
 3. De leerling die het relaxmannetje aan het bord hing, gooit met de grote dobbelsteen. Wanneer de dobbelsteen tot stilstand is gekomen, kijken de leerlingen welke soort oefening ze zullen uitvoeren. In de vlakken van de dobbelsteen zitten namelijk kaarten voor een massage-oefening, yoga-oefening, vertrouwensoefening of een meditatieoefening/mindfulnessoefening. Bij een vraagteken kiest de leerling (eventueel in samenspraak met de klas) zelf een schuif om een oefening uit te trekken.
 4. De leerling neemt een willekeurige kaart uit één van de schuiven van de box, afhankelijk van de soort oefening die gekozen werd met de dobbelsteen.
 5. De leerkracht leest de oefening/opgave voor en de hele klas voert deze oefening uit. (Bij de dierendierendieren dieren yoga kan de leerling zelf voorlezen, zie handleiding vanaf p. 15 .)
 6. Na de oefening neemt de leerling het relaxmannetje van het bord. Nu kan er opnieuw een leerling tijdens een ander moment van de dag het relaxmannetje aan het bord hangen om terug een ontspannend moment in te voeren.
Maak een rustplan. Voeg deze rustgever toe aan jouw rustplan.
 • 5-15 minuten
 • -6 jaar
 • 6-12 jaar
 • bijkomend materiaal nodig
 • geen expertise nodig
Materiaal:

Alle benodigdheden en de handleiding voor de ‘Trust & relax box’ zijn terug te vinden in bijlage. 

Links & downloads:
Bronnen:

Vandevyvere, T. (2019). Trust & relax box. In klascement
 Geraadpleegd op https://www.klascement.net/downloadbaar-lesmateriaal/83002/trust-relax-box-tot-rust-komen-in-de-klas/