Wiebelen en friemelen  

Uitleg over zintuiglijke prikkelverwerking. Welk gedrag past bij onder- en overprikkeld zijn en hoe kan je snel, eenvoudig en met meer begrip op dit gedrag reageren?

Zintuiglijke prikkelverwerking (ZiP) heeft heel veel invloed op ons leven, terwijl we ons er niet zo van bewust zijn. Toch veroorzaakt het bijvoorbeeld stress en overprikkeld gedrag, of juist teruggetrokken en/of sloom gedrag. Of iemand wordt net heel druk, omdat hij extra zintuigprikkels gaat zoeken. Bij iedereen werkt ZiP op een andere manier: sommige mensen hebben meer, andere hebben juist minder prikkels nodig.

De verschillende boeken van Monique Thoonsen geven uitleg en heel veel praktische tips waar je direct mee aan de slag kan.

 

1. Wiebelen en friemelen in de klas (Monique Thoonsen en Carmen Lamp)

Leraren leren op een andere manier naar leerlingen kijken: door een zogenaamde ZiP-bril. Met deze bril op zien zij de afwijkende prikkelverwerking en kunnen daar snel, eenvoudig en met meer begrip op reageren zonder gebruik te maken van een diagnose, medicijnen of therapie.

 

2. Wiebelen en friemelen thuis (Monique Thoonsen en Carmen Lamp)

Het boek geeft uitleg en tips over prikkelverwerking. Naast de theorie is het een heel praktisch en toegankelijk boek, zowel voor volwassenen zelf als voor ouders van onder- of overprikkelde kinderen. Met dit boek wordt duidelijk hoe nuttig het is om ook thuis af en toe flink te wiebelen en te friemelen!

 

3. Wiebelen en friemelen voor mensen met een verstandelijke beperking (Monique Thoonsen en Marijenne van der Gaag)

Het boek is geschreven voor begeleiders, ouders, vrijwilligers en professionals. Op een toegankelijke manier wordt kennis rondom zintuigelijke prikkelverwerking uiteengezet. Je leert om signalen van over- of onderprikkeling bij de cliënt of dierbare met een verstandelijke beperking te herkennen. Met die kennis kan het storend gedrag een andere betekenis krijgen. Het boek bevat veel praktische handvatten voor hoe je de ander kunt leren omgaan met zintuigprikkels.

 

4. Wiebelen en friemelen werkboek (Monique Thoonsen)

Dit werkboek bouwt voort op Wiebelen en friemelen in de klas en thuis. De professional of de ouder die het kind helpt met dit werkboek dient te beschikken over basiskennis van zintuiglijke prikkelverwerking.

 

Maak een rustplan. Voeg deze rustgever toe aan jouw rustplan.
  • +30 minuten
  • -6 jaar
  • 6-12 jaar
  • bijkomend materiaal nodig
  • geen expertise nodig
Materiaal:
Links & downloads:
Bronnen:

Thoonsen, M. (2021). Wiebelen en friemelen. Geraadpleegd op https://7zintuigen.nl/wiebelen-en-friemelen/